Yurdumuz, 1941 yılında Ankara’da toplanan 1. Türk Coğrafya Kongresi’nde, 7 coğrafi bölge ve 21 bölüme ayrılmıştır. Dört bölgemiz komşu olduğu denizin adını almıştır. (Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri) Diğer üç bölgemiz Anadolu’da bulunduğu konuma göre adlandırılmıştır. (İç – Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri)
BÜYÜTMEK İÇİN HARİTAYA TIKLAYINIZ
Coğrafi Bölge : Taşıdığı doğal, beşeri ve ekonomik özellikler nedeniyle çevresinden ayrılan, buna karşılık kendi sınırları içinde benzerlikler gösteren alana coğrafi bölge denir.
Coğrafi Bölüm : Coğrafî bölge içinde sahip olduğu doğal, beşerî ve ekonomik özellikler açısından farklılıklar gösteren daha küçük coğrafî birimlere bölüm denir.
Coğrafi Yöre : Coğrafi bölümler içinde doğal, beşerî ve ekonomik özellikler açısından farklılıklar gösteren daha küçük coğrafi alanlara yöre adı verilir.
İdari Bölüm (İl, İlçe, Bucak, Köy) :
İdari bölge sınırları ile coğrafi bölge sınırları birbirine uymaz. Sivas’ın Divriği ilçesi Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Oysa idari olarak, İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Sivas ilimize bağlıdır. Burada Divriği ilçesi taşıdığı doğal, beşeri ve ekonomik özellikleri açısından Doğu Anadolu Bölgesi’nin genel özelliklerine sahiptir. Ancak idari anlamda kamu hizmetlerini daha rahat alma açısından daha yakın olduğu Sivas ilimize bağlanmıştır.
Bölgelerin Oluşturulma Gerekçeleri
Coğrafi Bölgeleri Oluşturan Faktörler
1.Doğal özellikler : Coğrafi konumu, Yeryüzü şekilleri, İklim ve bitki örtüsü.
2.Beşerî özellikler : Nüfus ve Yerleşme.
3.Ekonomik Özellikler (Ticaret – Turizm – Sanayi – Madencilik – Tarım ve Hayvancılık) : Ulaşım olanakları ve ekonomik faaliyetlerin türü coğrafi bölge sınırlarının oluşturulmasında önemli bir etkendir. Marmara Bölgesi’nde endüstri, Ege ve Akdeniz bölgelerinde turizm ve tarım, İç ve Güneydoğu Anadolu’da Doğu Anadolu Bölgesi’nde hayvancılık, Karadeniz Bölgesi’nde ise tarım ve denizden yararlanma ön planda bulunmaktadır. Bu durum bölgesel farklılıkların oluşmasında önemli bir unsurdur.